Velikanke srpske kulture

14:32 20. 01. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas izložbu "Velikanke srpske kulture" i poručila da njena vrednost nije u postavci, već i u tome što su u realizaciji učestvovale brojne ustanove, institucije i pojedinci, pokazujući da je saradnja javnog i privatnog sektora u kulturi prisutna i da daje rezultate.

Za čitavo naše društvo, a naročito za mlađe generacije, neophodno je iznova naglasiti koliko su žene imale bitnu ulogu u kulturnom i umetničkom životu Srbije. Posebno je važno podvući da su mnoge od njih, među kojima i većina velikanki kojima je posvećena ova izložba, živele i stvarale u vremenima u kojima prava žena nisu bila prepoznata na način kao što je to slučaj danas u savremenom svetu, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da, na sreću, naše, ali i evropske i svetske kulture, relativno nepovoljne okolnosti nisu sprečile veliku književnicu Isidoru Sekulić da postane prva žena akademik u Srbiji, niti su obeshrabrile Milicu Stojadinović Srpkinju i Desanku Maksimović da ispišu neke od najlepših stihova naše poezije. (kraj) vbr/dal/dj

Share: