Promocija "Krvavog oktobra"

11:18 05. 05. 2022. FoNet | Branko Vučković

BEOGRAD - U Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu večeras će biti otvorena izložba “Krvavi oktobar 1941”, autora Aleksandra Zografa, a biće predstavljen i njegov istoimeni strip.

Izložba i strip su kreirani pod pokroviteljstvom Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Kragujevca, u partnerstvu sa Gete institutom u Beogradu.

Prema navodima organizatora, ovo Zografovo delo je "besmrtna priča o nacističkom streljanju nedužnog civilnog stanovništva ispričana u jedinstvenoj formi umetničkog stripa.

Izložba „Krvavi oktobar 1941.“ se premijerno predstavljena javnosti u sklopu Majskih svečanosti u Kragujevcu, a Zograf će nakon otvaranja izložbe prisutnima pokloniti strip sa svojim potpisom.

Inicijator izložbe je viši kustos Muzeja 21. oktobar Marko Terzić.

Saša Rakezić, koji se stripom bavi pod pseudonimom Aleksandar Zograf, objavio je niz kolekcija stripova na srpskom jeziku, a od ranih devedesetih, prisutan je i na internacionalnoj sceni.

Njegov strip o jevrejskoj devojci Hildi Dajč, koja je, u vreme zatočenja u logoru Sajmište u Beogradu, tokom nemačke okupacije, uspela da prošvercuje pisma svojim drugaricama, uvrštena je u biblioteku memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu. (kraj) vip/bv/dj

Share: