Kultura

Digitalno restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“

Besplatne projekcije 23. juna

20. 06. 2022. 11:15 | FoNet

BEOGRAD - Beogradska publika imaće priliku da pogleda digitalno restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“, rediteljski debi Gorana Paskaljevića na besplatnim projekcijama, koje se realizuju u okviru projekta „A1 Kinoteka“, biće održane u četvrtak, 23. juna u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke.

Filmsko ostvarenje „Čuvar plaže u zimskom periodu“, koje je snimljeno 1976. godine u produkciji Centar filma, ovom prilikom će biti prikazano u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona.

Socijalna drama sa elementima crne komedije prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji.

On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući i u apsurdne situacije.

U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danilo Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića i mnogih drugih, koji su pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, ostvarili kultne filmske role. Muziku potpisuje poznati srpski kompozitor Zoran Hristić.

Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

Ovaj filmski klasik je 24. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija kako bi sačuvala dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. (kraj) dep/dj

Share: