Veći izazov od Glastonberija

10:37 04. 07. 2022. EXIT | Davor Pašalić

NOVI SAD - Nastup na Egzitu je veći izazov nego u Glastonberiju, izjavio je FoNetu Bili Doerti, bubnjar legendarnog severnoirskog pank benda Undertones, koji će u subotu održati koncert na novosadskoj tvrđavi, pošto su 24. juna nastupili na najvećem muzičkom festivalu u Evropi u Glastonberiju, čije su zvezde bili Pol Makartni, Kendrik Lamar i Bili Ejliš.

Undertones su najpoznatiji bend iz Derija, koji je 1978. godine skrenuo na sebe pažnju pesmom “Teenage Kicks”.

Članovi benda su imali reputaciju muzičara koji ne samo da se nisu upuštali u očekivana preterivanja vezana za seks i narkotike, već su "optuživani" da više troše na avionske karte kako bi bili sa devojkama i suprugama, nego što su zarađivali na koncertima.

Odgovarajući na pitanje kako izgleda neposredno pred 64. rođendan svirati "Teenage Kicks", pesmu o snovima tinejdžera, Doerti kaže da je zaprepašten kakvu reakciju ta muzika i dalje izaziva kod publike.

Ta pesma je definitivno izvršila uticaj, ne samo na mlade, već i na ne toliko mlade ljude, objašnjava Doerti.

Undertones su imali hitove kao što su “Jimmy Jimmy”, “My Perfect Cousin” i “It’s Going To Happen”, ali su sve vreme bili zabrinuti zbog mogućnosti da ih, pošto se vrate u Deri, neko označi kao pop zvezde.

Mada je 2017. godine doživeo srčani, a zatim i moždani udar, Doerti je i dalje član benda, uz tvrdnju da je teško svirati bubnjeve u Undertones, jer su “pesme tako brze”.

“Sviramo kao zahuktala dizel lokomotiva koja ne zna kako da se zaustavi”, izjavio je Doerti.

Na pitanje da li je 1975. godine u Deriju mislio da će gotovo pet decenija kasnije nastupati u bilo kakvom bendu, a ne pred desetinama hiljada ljudi, Doertijev odgovor je: Nisam očekivao da ću tako dugo svirati sa drugarima".

"Za mene je uvek bio važan duh benda i važan mi je danas kao i 1975. godine. Ambicije sam ispunio kada smo snimili sjajnu ploču i pojavili se u televizijskoj emisiji 'Top Of Pops'. Sve posle toga je bilo bonus", rekao je Doerti. (kraj) zvs/drp/dj

Share: