Polu Šrederu Srce Sarajeva

13:56 13. 07. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, američkom reditelju i scenaristu Polu Josefu Šrederu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Šrederu će biti uručeno 13. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslediti specijalna projekcija filma KOCKAR, sa Oscarom Isakom i Tifani Hadiš u glavnim ulogama.

Pol Jozef Šreder rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u.

Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, TAKSISTA, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 1976. godine.

Svoj prvi film, BLUE COLLAR, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao HARDCORE, AMERIČKI ŽIGOLO, LJUDI MAČKE, MISHIMA i GRAD ZLOČINA.

Šreder je 2019. godine nominovan za Oscara za najbolji originalni scenario za film PRVI REFORMIRANI, koji je i režirao. KOCKAR, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Šreder će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. avgusta u 11 sati, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo.

28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine. (kraJ8 dep/dj

Share: