Instalacija “Oligoptica”

14:15 04. 10. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Branislav (Slav) Jankić je srpsko-američki umetnik i filmski stvaralac iz bivše Jugoslavije koji živi i radi u Njujorku i Berlinu, a “Oligoptica” je naziv njegove najnovije multimedijalne instalacije, koju galerija Monolog iz Beograda predstavlja na predstojećem Art Marketu u Budimpešti.

Kustosi izložbe “Oligoptica"su Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog.

Pet video radova, naslaganih jedan na drugi i integrisanih u zarđalu kulu od skele, zasnovani su na umetnikovim antropološkim studijama i njegovom interesovanju za različite odnose moći i povezana pitanja potčinjavanja i dominacije.

Na rad Branislava Jankića umnogome je uticalo njegovo turbulentno odrastanje u Borovom Selu kod Vukovara koje je morao da napusti kada su počela ratna previranja na prostorima bivše Jugoslavije.

Nakon što je prvo kao izbeglica otišao u Minhen, Jankić je proveo naredne godine u evropskim gradovima gde je radio kao model.

Kasnije se seli u Sjedinjene Američke Države gde započinje svoje umetničko stvaralaštvo u kojem se ogledaju njegova iskustva preživljavanja rata, deteta roditelja koji je bio zavisnik i političke izbeglice.

Iskustva dovode do njegovog osećaja izmeštanja i sukoba što zauzvrat, podstiče istraživanja njegovog višestrukog rada koji se bavi pitanjima zavisnosti, fetišizma, predanosti.

Ovogodišnji Art Market u Budimpešti, gde će od 6. do 9. oktobra biti predstavljen Jankićev rad “Oligoptica” stavlja po prvi put poseban fokus na umetnike iz Srbije gde će se kroz dela prikazati narativi savremene srpske umetnosti koji prevazilaze granice Srbije i Balkana uopšte.

Beogradska galerija Monolog redovno poziva umetnike i publiku da se pridruže izložbama i radovima na prepoznatljivom crvenom podu.

Mala galerija u bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici je sastavni deo berlinskog "Museum of Now" (MON) i beogradskog kreativnog studija "Supermarket Lab", i najnoviji dodatak umetničkoj i kreativnoj sceni Beograda. (kraj) dep/dj

Share: