Kultura

Veliki uspeh novosadskog muzičkog vfestivala

Četiri Egzitova festivala u trci za nagrade

15. 11. 2022. 13:20 | FoNet | Desk

BEOGRAD - Čak četiri festivala iz Exitove porodice – EXIT, Sea Star, Sea Dance i No Sleep, takmiče se za uticajne Evropske festivalske nagrade (EFA), saopšteno je danas.

U trci za nagradu za „Najbolji festival srednje veličine“ koji broji do 40.000 posetilaca dnevno, nalaze se Exitovi događaji iz susednih zemalja, koji predstavljaju jedan od najboljih primera izvoza kreativnih industrija Srbije – crnogorski Sea Dance festival iz Budve, koji je ovo priznanje dobio za 2014. godinu i hrvatski Sea Star festival iz Umaga. Upravo završeni No Sleep festival, i dalje zvanični nosilac titule „Najboljeg novog evropskog festivala“, po prvi put je u konkurenciji za „Najbolji festival u zatvorenom prostoru“.

Ideja o važnosti promocije i razvoja festivalskog turizma u našem regionu upravo je dobila novu potvrdu jednog od najprestižnijih globalnih priznanja muzičke industrije.

Na objavljenoj listi, ovogodišnje izdanje Exita takmiči se za titulu „Najboljeg velikog festivala“, nagradu koju je novosadski festival već osvojio dva puta – 2013. i 2017. godine.

Glasanje za Evropske festivalske nagrade otvoreno je za sve i trajaće do 7. decembra, na tvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada, ili linkom, izborom za EXIT u kategoriji „Best Major Festival“, izborom Sea Dance ili Sea Star festivala u kategoriji „Best Medium-Sized Festival“, i izborom No Sleep festivala u kategoriji „Best Indoor Festival“.

Glasovi milionske publike širom sveta odlučiće o pobednicima, a njima će se pridružiti i glasovi žirija, koji čine vodeći eksperti u muzičkoj industriji. Pobednici će biti proglašeni 18. januara sledeće godine, na ceremoniji dodele nagrada na otvaranju festivala Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji. (kraj) dep/dj

Share: