Kultura

Magnificova muzika za kafanu i pozorište

Kafana Ljubljana

30. 01. 2023. 13:05 | FoNet | Desk

BEOGRAD - U studiju „Dom Svobode“ u Tivoliju u Ljubljani nastalo pet numera koje je je Robert Pešut Magnifico kompovanao u duhu kafanskih balada, punih emocija, a koje se u predstavi izvode uživo na pozornici.

Robert Pešut - Magnifico i njegov brat Aleksander Pešut – Schatz! poznat su tandem koji komponuje muziku za filmove. U poslednje vreme producirali su muziku za film i seriju „Vera“, klasik „Montevideo“, kao i novi film Dragana Bjelogrlića – „Lančana reakcija“. 

Inspiracija za početak priče o albumu „Kafana Ljubljana“ je predstava „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je još od u septembra prošle godine svaki put propraćena ovacijama, dok publika po izlasku iz sale i dalje peva pesme iz predstave.

Prošle godine prihvatili su poziv reditelja Vita Tauferja, da dodaju svoj autentični pečat muzici moderne verzije Sofokleove drame „Edip“ kojom je otvorena sezona predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorišu. 

Dok se u ljubavnim tekstovima bore eros i tanatos, u zvuku se izdvaja tradicija kafanskog tria – harmonika, kontrabas i gitara. Uz Magnifica na vokalu, na kontrabasu se menjaju Jan Gregorka i Vanja Dizdarević, dok Nedžad Rovčanin svira gitaru, a Mirza Zembo harmoniku.

Oduševljena publika i ekipa koja radi na predstavi bili su povod da pesme izađu i na albumu koji je Magnifico simbolično nazvao „Kafana Ljubljana“, muzika za kafanu i pozorište. (kraj) dep/dj

Share: