Otvoren FEST

22:38 24. 02. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na svečanom otvaranju 51. Međunarodnog filmskog festivala FEST večeras su u Beogradu reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani uručene nagrade "Beogradski pobednik" za poseban doprinos filmskoj umetnosti.

"Ovaj festival je velika svečanost filma i zato je odgovornost stvaralaca ogromna, filmove stvaraju zbog publike. Ova nagrada mi je draga i nadam se da nije i poslednja", rekao je Zafranović.

On je ukazao da je film umetnost koja ujedinjuje gotovo sve što vredi u jednom društvu, slikarstvo, muziku, čak i ekonomiju, jer je bez bogate zemlje i bogate kulture veoma teško napraviti veliki film. 

"Najviše mi smeta u Beogradu kad čitam ko sve mrzi Srbe jer sam proputovao svet, bio u 80 zemalja i nigde nisam čuo da neko mrzi Srbina. Ne znam ko vodi tu politiku", poručio je Den Tana. 

Po dodeli prizanja i svečanom otvaranju festivala, emitovani su kratki film "Bakšiš" i dugometražno ostvarenje "Zločin je moj" francuskog reditelja Fransoa Ozona. (kraj) dep/dpv

Share: