Njihovo vreme dolazi

08:29 28. 02. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U punoj sali mts Dvorane sinoć je na 51, Festu održana srpska premijera filma "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović.

U univerzalnoj priči o potrebi za promenom i otporu društva prema njoj igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković, Eva Ras, Vladimir Maksimovič, Pavle Čemerkić i drugi.

Film je najavio reditelj Darko Bajić, profesor i mentor Nine Ognjanović kojoj je ovo diplomski film.

"Ovuda će proći put je film o svima nama koji želimo da osvajamo slobodu, a nažalost često se nađemo, kružeći, na početku puta. Ovo je hrabar, nežan, lep film koji će vas voziti jednom finom šarganskom osmicom koju ćete osećati u stomaku", izjavio je Bajić.

On se podsetio i trenutka pre četiri-pet godina, kada je za svoje studente tada 3. i 4. godine rekao da je reč o generaciji tajfuna. "Sve to sada se obistinjuje. Klimatska atmosfera srpske kinematografije se menja, uzdrmala se".

“Dok su Ninine kolege Siniša Cvetić (Usekovanje) i Luka Mihailović (Indigo kristal), ‘razarači’, Nina je svoj tajfun smestila negde u sebe i pokušava da ga da vama", poručio je Bajić.

Pre početka projekcije, foaje mts Dvorane bio je prepun mladog sveta, studenata i kolega koji su došli da Nini pruže podršku, poput Mione Marković i Marka Pavlovića, a podrška je stigla i od iskusnije koleginice Branke Katić.

"Verujem da je omladina budućnost našeg filma i baš sam radoznala u vezi sa ovim filmom", izjavila je Branka.

Podsetila je i da sutra (utorak) u 19.30 ima premijeru svog filma, "Praznik rada" Pjera Žalice, što je "tek drugi film koji imam na FEST-u u svom životu".

Kao student gledala je i po pet filmova dnevno na FEST-u, naročito one manje komercijalne koji nisu otkupljeni za bioskope.

"Volim FEST. Svima koji nemaju naviku da ga posećuju, poručla bih: Dok ne izgrade tu naviku, uskratiće sebe za dobre filmove".

Pre početka filma crvenim tepihom prošetali su glumci i autorska ekipa filma "Ovuda će proći put".

Jana Bjelica i Nina Ognjanović istakle su koliko im znači podrška kolega koje su došle u velikom broju.

"Srećna sam što su smatrali da treba da budu ovde i da ovaj važan trenutak podele sa nama. Jedva čekam da čujem utiske i, naročito, kritike. One me motiviše da napredujem. Nadam se da će biti strogi prema meni", rekla je uz smeh Jana Bjelica.

Zlatan Vidović istakao je da je ovo jedan drugačiji film koji će tek imati svoju budućnost.

"Lepo je biti među ljudima čije vreme tek dolazi. To je velika čast", poručio je Vidović.

"Ovuda će proći put" je u Glavnom takmičarskom programu FEST-a. Reprizne projekcije su 28. februara u Sali 1 mts Dvorane u podne i u Dvorani Kulturnog centra u 22 sata. (kraj) dep/dj

Share: