Knjiga o Zoranu Đinđiću

11:47 08. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Naša nacionalna istorija ponekad podseća na Sizifov posao, jer je kamen uz velike žrtve doguran skoro do vrha, ali onda proradi neki usud i sve se vraća na početak, govorio je nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, o čijoj biografiji piše Bojan V. Dimitrijević u dopunjenom izdanju knjige "Zoran Đinđić", koju je objavio Arhipelag.

Knjiga "Zoran Đinđić" je, pre svega, usredsređena na politički rad Đinđića, od njegovog ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine.

Dimitrijević je naveo da mu je poseban naučni, ali i politički izazov bio sabrati u okvire korica jedne knjige ono što je dostupno o dr Zoranu Đinđiću, prvom srpskom premijeru posle poluvekovne komunističke vladavine i lideru DS, posebno u vremenu koje je donelo različita tumačenja i interpretacije pojedinih događaja i ličnosti Đinđićeve epohe. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: