"Bilo jednom na Brijunima"

14:33 30. 03. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nova predstava “Bilo jednom na Brijunima” izazvala je ogromno interesovanje publike i karte za beogradsku premijeru 7. aprila, baš kao i za prvo izvođenje 8.aprila rasprodate su u rekordnom roku, zbog čega je u Bitef teatru zakazano i novo uzvođenje 12. aprila. 

„Bilo jednom na Brijunima“ istražuje događaje i odnose između ove četiri ikone tog vremena prilikom njihovog susreta 1971. godine. Povod zazajednički boravak na Brionima bilo je snimanje filma „Sutjeska“u kojem je glavnu ulogu, maršala Tita, tumačio upravo Ričard Barton.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor posetili su te 1971. godine Tita i Jovanku na Brijunima. Posle toga više ništa nije bilo isto.

Legendarne likove - Ričarda Bartona, Josipa Broza Tita, Elizabet Tejlor i Jovanku Broz pred publiku donose: Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković, a prema tekstu i u režiji Kokana Mladenovića.

Podaci o susretu i zajedničkom vremenu koje su bračni parovi proveli zajedno, dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, biografske spise o životima četiri istorijske ličnosti, te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Ričarda Bartona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu.

Ostatak autorskog tima predstave čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, koreograf Andreja Kulešević, organizator Jovan Todorovski. (kraj) def/dj

Share: