Poziv filmskim stvaraocima

12:20 04. 04. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom "Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES". Talents Sarajevo će se održati od 12. do 18. augusta kao sastavni deo Festivala.

Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije,Turske i Ukrajine.

Ovogodišnje izdanje Talents Sarajeva namerava da istraži kako različiti tipovi "NE" dominiraju filmskom industrijom.

Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći te tako “NE” i “DA” mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osećati zaglavljenima između njih.

Umesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dve strane istog procesa: prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći "NE" nečemu drugome, i obrnuto.

Rok za prijave je 3. maj. (kraj)/def/dj

Share: