Zabrana za Karajlića i Milenkovića

19. 05. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Vođa rok grupe Zabranjeno pušenje Davor  Sučić otkazao je pravo Nenadu Jankoviću i Stefanu Milenkoviću na korišćenje i  javno izvođenje kompozicija čiji je autor, registrovan kod SOKOJ-a.

„Bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska dela „Zabranjenog pušenja“, da bi ta dela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada“, navodi se u Sučićevom saopštenju.

Dodaje se da Janković/Karajlić  „na krajnje neukusan i neprimeren način“ u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem,vršio izmene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja „ uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dela koje je koristio“.

„Zbog svega navedenog „Zabranjeno pušenje“ i SOKOJ-ev autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih dela, kako na teritoriji Srbije, tako i u inostranstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora „Zabranjenog pušenja“ od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu“, zaključuje se u saopštenju. (kraj) bdr

Share: