Iz Kana u Beograd

16:02 01. 06. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Festival francuskog filma biće održan od 14. do 18. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a biće prikazana i dva filma iz selekcije festivala u Kanu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor Francuskog instituta u Beogradu Stanislas Pjere rekao je da su veoma ponosni što će dva filma direktno sa kanske selekcije biti prikazana na Petom Festivalu francuskog filma.

"Možemo reći da imamo Kanski festival u Beogradu", rekao je Pjere.

Publika će imati priliku da pogleda 10 najnovijih ostvarenja iz Francuske, od kojih su neki bili u selekciji jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu, nakon samo tri nedelje od festivala.

Projekcije će biti održane u Beogradu na Kosančićevom vencu, kod Silosa i na platou između dve kule na Ušću, u Nišu u bioskopu Vilingrad i Novom Sadu u Kulturnom centru Novog Sada.

Ovogodišnji kum festivala, reditelj Srdan Golubović rekao je da je veza između srpske i francuske kulture neraskidiva i da je upravo ovaj festival dokaz toga.

"Ovo je nastavak duboke veze koju imaju srpska i francuska kultura, za umetnike iz Srbije su Francuska i Pariz uvek bili umetnička Meka", naveo je Golubović.

Jedan od filmova koji će biti prikazan je "Normalan" reditalja Olivija Babinea, koji se, kako je rekao reditelj, bavi "veoma teškom pričom".

Film govori o petnaestogodišnjoj devojčici koju odgaja otac sa zdravstvenin problemima, nakon smrti majke.

On je novinarima rekao da su filmu prethodili razgovori sa decom koju je odgajao jedan roditelj, zavisnik ili sa invaliditetom. (kraj) 

Share: