Dodeljen "Zlatni pečat"

15:05 06. 06. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti danas je dodeljen glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću i posthumno reditelju Živojinu Pavloviću, a Plaketa Jugoslovenske kinoteke Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

Jelisaveta Sablić je na dodeli u Kinoteci rekla da iako možda nije vreme za slavlje i za nagrade, ona se raduje tom priznanju.

"Mislim da ovakvi događaji pomažu da se vratimo u neko bolje vreme, koje smo imali, koje nikad nije bilo dobro sasvim, ali je bilo bolje i ovakvi događaji pomažu da naš život ponovo normalnije proteče", kazala je Jelisaveta Sablić.

Posebno je, kako je istakla, dirnuta što se nalazi u takvom društvu dobitnika kao što su Živojin Žika Pavlović i Đorđe Kadijević, koje je nazvala velikanima jugoslovenskog filma.

Kadijević je, primivši nagradu, naglasio da je uvek do daske davao sve što je mogao i sve što je imao.

"Sve sam dao jednoj mističnoj vrsti ljudske delatnosti koja se zove umetnost, a u umetnosti jednom mediju koji se zove film. Sad mogu da kažem u dubokoj starosti gledajući reprize svojih filmova u stvari vidim da je to moj život - ovaj život koji će uskoro prestati. Pravi koji ostaje i koji će trajati, jeste taj koji je zabeležila filmska traka", poručio je Kadijević.

U ime Živojina Pavlovića, kome je nagrada posthumno dodeljena, nagradu je primila njegova ćerka glumica Milena Pavlović.

Ona je rekla da s obzirom na to da je prošlo 25 godina od smrti Živojina Pavlovića i da se ove godine obeležava 90 godina od njegovog rođenja, te da njegovi filmovi govore o neslobodi, izopačenim političkim i društvenim idejama ta nagrada je na odeđeni način simbol ovog vremena i njegovi filmovi bi mogli mnogo o tome da kažu, ako ih neko ponovo pogleda.

"Bilo bi interesantno čuti šta bi Živojin sada rekao - da li bi ušao u samu cenzuru kao mnogi od nas - ne verujem - da li bi imao slobodu mišljenja, govora i stvaranja - verujem da da. U tom smislu ova nagrada je došla u pravo vreme", zaključila je ona.

Direktorka Medija centra Ministarstva odbrane Biljana Pašić rekla je da ta nagrada veoma znači Ministarstvu.

"Našu saradnju nastavićemo i ove godine na obostrano zadovoljstvo", rekla je ona. (kraj) vbr/kt/dj

Share: