"Srpska drama" na Vidovdan

13:14 26. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predstava „Srpska drama“je aktuelizovana verzija najpoznatijeg dramskog dela Siniše Kovačevića i igra se, simbolično na Vidovdan, 28. juna u dvorani Dečijeg kulturnog centra u Beogradu u 20 sati.

Priželjkivano zatvaranje kruga stradanja srpskog naroda kroz istoriju, kao tema komada,  mestom radnje smešteno je na Kosovu i Metohiji, a tokom poslednjih ratnih sukoba u kojima je učestvovala srpska vojska.

Kako je Kosovo i kosovska bitka 1389. god. bila povod za rađanje mita o Srbima kao nebeskom narodu, tako se sada briga o njegovoj zaštiti, na nivou ideje predstave, prepušta nebeskim silama, a ljudima ostavljaju ovozemaljske obaveze i život u miru.

Okupljanje članova familije Srećković izginulih u ratovima tokom prošlog veka, tamo gde žive sve mrtve duše koje nisu sahranjene u zavičaju, vodi nas kroz salve smeha povodom međusobnih nesporazuma do istinskog patosa i neminovnih suza u dubokom razumevanju njihove zajedničke tragične sudbine.

Emocionalni vrhunac predstave i momenat katarze postiže se završnom scenom u kojoj se major Vukašin Katunac i njegov posilni Mihajlo ovaploćuju u lik Arhangela Mihajla koji se uzdiže na nebo predvodeći vojsku anđela.

Stajaće ovacije na dosadašnjim gostovanjima u regionu i Srbiji rečita su ocena publike o delu kojim ansambl pozorišta zajedno sa njima pokušava da razume dramu svoga naroda. (kraj) dep/dj

Share: