Mural Jelisaveti Načić

12:13 19. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U okviru projekta “Izuzetne žene Srbije” u Beogradu, u Jevremovoj 15, oslikan je mural posvećen prvoj srpskoj diplomiranoj arhitektici Jelisaveti Načić, a autor ovog murala je Andrej Josifovski Pijanista, čije je rešenje izabrano na otvorenom konkursu za izradu murala izabranim ženama.

Sa 22 godine Jelisaveta Načić bila je prva diplomirana arhitektica u prvoj generaciji studenata koji su se školovali za ovu profesiju u Srbiji, uprkos neodobravanju njene porodice. Projektovala je prvu modernu školsku zgradu (Osnovna škola Kralj Petar Prvi u Beogradu), prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu (kompleks radničkih stanova kod Bajlonijeve pijace), prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, a zaslužna je i za projektovanje brojnih arhitektonskih znamenitosti u Srbiji, pre svega u Beogradu, poput Malog stepeništa na Kalemegdanu i crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Radila je i urbanistički plan za Terazije, koji zbog Prvog svetskog rata nikada nije dovršen. Neke od njenih građevina proglašene su i kultunim dobrom.Zahvaljujući svojim pobedama nad nizom rodno diskriminatornih zakona i praksi i postala je jedno od najvažnijih imena u istoriji srpske arhitekture.

Dr Andrej Josifovski je rođen 1990. godine u Beogradu. Osnovne, master i doktorske studije je završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je i zaposlen kao docent. Šira javnost najčešće ga prepoznaje po nadimku Pijanista, kojim potpisuje svoje street art radove.

Projekat “Izuzetne žene Srbije” inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije, a izabrane žene su one koje su uradile nešto što je doprinelo emancipaciji žena, bilo u oblasti ljudskih prava ili u nekoj drugoj oblasti, a što je doprinelo borbi protiv stereotipa.

Do sada je širom Srbije oslikano osam murala: u Kragujevcu, Grockoj, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Beogradu, Nišu, a u planiranu je da se izrade još dva. Projekat se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Grad, Street art muzejom iz Amsterdama, udruženjem Street Art Belgrade, Centrom za ženske studije i lokalnim opštinama. (kraj) dep/mk

Share: