Radnička klasa i pakao

19:58 03. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U zvaničnom programu ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu, svetsku premijeru će imati dugoočekivani povratnički film Mladena Đorđevića ‘’Radnička klasa ide u pakao’’.

Priča filma prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala,a film će se naći u sekciji “Ponoćno ludilo”, koja predstavlja ‘’divlje’’ filmove koje karakteriše autorski pečat reditelja, a poseduju i elemente trilera ili horora. 

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim ulogama su Leon Lučev, Momo Pićurić,Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

Inače, film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ je prvi film sa Balkana u ovoj sekciji.

Reditelj Mladen Đorđević objasnio je da se kao i u prethodna tri filma bavi ljudima sa margine i slobodom delovanja koju im taj položaj pruža.

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroimaž.

Na repertoaru domaćih bioskopa film će biti u prvoj polovini sledeće godine. (kraj) dep/mk

Share: