Nagrade "Aleksandar Deroko"

22:58 01. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - U Ustanovi kulture "Parobrod“ večeras su dodeljene dve ravnopravne prve nagrade "Aleksandar Deroko“ Mariji Ristić za projekat "Teorija ilustracije" i Snežani Lazić i Jeleni Mitrović Kocev, autorkama kataloga i izložbe "Arhitektonska kultura međuratnog Beograda", saopštili su organizatori.

Žiri je na osnovu prispelih radova jednoglasno odlučio da dodeli i četiri specijalna priznanja – diplome nagrade "Aleksandar Deroko".

Za umetnički projekat "Gradske priče/Beogradska dizajn arheologija – retroaktivna vremenska kapsula Urbane instalacije pričaju važne gradske priče“ specijalno priznanje dodeljeno je docentkinji Fakulteta primenjenih umetnosti Biljani Branković.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je redovnoj profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti mr Danieli Fulgosi za samostalnu izložbu crteža i kolaža "Prelaz", a u oblasti arhitekture i urbanizma specijalno priznanje pripalo je arhitekti dr Pavlu Stamenoviću, docentu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za idejni projekat nadogradnje i rekonstrukcije zgrade u Gospodar Jevremovoj 37.

Žiri je specijalno priznanje dodelio i Ivani Milev za samostalnu izložbu skulptura, kolaža i crteža, pod nazivom "Beskonačni nizovi".

Bijenalnu nagradu "Aleksandar Deroko" UK "Parobrod" ustanovio je početkom 2021. godine s ciljem da podrži autore koji su dali jedinstven, autentičan doprinos kulturi u opštini Stari grad. (kraj) vip/mk

Share: