Čuvari formule

17:56 12. 09. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U Palati umetnosti Madlena sinoć je održana specijalna projekcija novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ koje su zajednički organizovali Francuska ambasada u Beogradu i ekipa filma Čuvari formule.

„Imao sam tu privilegiju da već pogledam film i veoma sam srećan što ćemo je večeras gledati na velikom platnu uz mnoge prijatelje iz Beograda. Ovaj film je veoma poseban za mene, jer prikazuje poseban odnos između Francuske i Srbije, poseban odnos ljudi u Francuskoj i Srbiji, nakon nuklearnog akcedenta u Vinči. Film nam prikazuje ono što se tada desilo, ali i humanost i solidarnost sa obe strane kako bi se prevazišao taj događaj. To je veoma živopisna priča i veoma me raduje da je večeras gledamo na velikom platnu“, izjavio je ambasador Francuske Pjer Košar.

„Želim pre svega da se zahvalim ambasadoru Fancuske Pjeru Košaru koji je organizovao ovu posebnu projekciju, jer je očigledno u našem filmu prepoznao vrhunsku priču o francusko-srpskom prijateljstvu. Od samog početka Ambasada Francuske i gospodin Košar su bili naši iskreni prijatelji, podržavajući nas od samih priprema, pa evo do ove večerašnje projekcije. Mislim da je zanimljivo i neobično da mnogobrojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora žele da se upoznaju sa onim što mi radimo u Srbiji. S druge strane, nama je zanimljivo da imamo jednu „generalnu probu“ pred beogradsku premijeru, kao i mnogobrojne festivale koji nas očeuju ove jeseni“, izjavio je Dragan Bjelogrlić na sinoćnjoj projekciji.

Sinoćnoj projekciji prisutvovao je Patrijarh srpski g. Porfirije, veliki broj ambasadora, predsednik SANU-a Zoran Knežević, direktori Instituta za nuklearne nauke Vinča, predstavnci Fizičkog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju, Medincinskog fakulteta kao i veliki broj uglednih javnih ličnosti iz naučnog i kulturnog establišmenta.

Nakon velikog uspeha filma „Čuvari formule“ na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu dobijanjem prestižne nagrade Varajati magazina i nagrade publike u Sarajevu, publika sa velikim nestrpljenjem očekuje beogradsku premijeru filma koja je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani.

 

Share: