Kadijević otvara Festival

12:17 26. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Etnografski muzej saopštio je danas da će 32. Internacionalni festival etnološkog filma, najstariji festival ove vrste u regionu, 29. septembra otvoriti jedan od najvažnijih sineasta u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije Đorđe Kadijević.

U saopštenju se navodi da će gledaoci1. oktobra imati privilegiju da prvi put pogledaju njegov kultni TV film "Karađorđeva smrt", jedno od najboljih ostvarenja u istoriji domaće televizije.

Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu je smotra koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.

Zbog toga, ovogodišnji slogan festivala jeste "Život kao na filmu", a biće prikazana najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja.

U okviru programa u fokusu biće prikazan studiozan ciklus "Kosmos Roma", autora Bojana Dakića, u produkciji RTV Vojvodine, kao i kultni igrani filmovi.

U okviru drugog specijalnog programa, pored već pomenutog filma "Karađorđeva smrt", biće prikazani i "Čudotvorni mač" (1950) Vojislava Nanovića i "Iskušavanje đavola" (1989) Živka Nikolića.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, u Uzun Mirkovoj 2, a Panorama 3. oktobra u istoj sali.

Programi u fokusu biće prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

Festival će otvoriti film "U potrazi za Enok" holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmskog festivala u Padovi. (kraj) vip/ivt/mk

Share: