"Anzelm – šum vremena"

15:26 07. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Novi dokumentarni film "Anzelm – šum vremena" spojio je na bioskopskom platnu dvojicu najznačajnijih nemačkih savremenih umetnika – režiser Vim Venders (Wim Wenders) govori o delu slikara i vajara Anzelma Kifera (Anselm Kiefer).

U tom spoju nastao je poetski film u 3D tehnici, koji se bavi nemačkom istorijom, ali podjednako i mitologijom i religijom.

Venders i Kifer, prvi put su se sreli 1991. Obojici je zajedničko da se kroz umetnost suočavaju sa nemačkom istorijom. Obojica imaju 78 godina. 

"Anzelm Kifer i ja rođeni smo na kraju Drugog svetskog rata. On nekoliko meseci pre, ja nekoliko meseci posle. Detinjstvo smo proveli u zemlji koja je bila u ruševinama i čija je slika o sebi samoj bila razbijena", izjavio je ranije Venders.

Za potrebe filma, Venders je više od dve godine Kifera držao pod lupom. To što je film snimljen u 3D tehnici razumljivo je, jer je Kiferova umetnost poznata po svojoj teksturi.

U stvaranju Kifer koristi olovo, zemlju, pepeo ili slamu, a njegove su slike mračne. Kamera je učinila da ta monumentalna umetnička dela bogata materijalom budu plastično prikazana.  

Pojedine scene snimljene su na Kiferovom ogromnom, 40 hektara velikom imanju-ateljeu u južnoj Francuskoj. Tamo su različiti objekti – paviljoni, kripte, pa čak i jedan amfiteatar.

A umetnik je prikazan i kako radi u svom sadašnjem ateljeu, nedaleko od Pariza. I tamo su hale toliko velike da se Kifer biciklom vozi od jednog umetničkog dela do drugog.

Venders je u filmu pokušao da pronikne u estetske motive Kifera.

"Upečatljiv je opus Anzelmovog dela. Složenost veza njegovih dela sa mitologijom, istorijom, alhemijom, astronomijom, fizikom i filozofijom, u prvom se trenutku učinila presnažnom", rekao je Venders. "Ali snimanje i poseta mestima na kojima su stvorena njegova dela otvorila mi je oči", dodao je režiser. (kraj) dep/mk

Share: