Dokumentarci na Slobodnoj zoni

19:21 10. 10. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Filmski festival Slobodna zona prikazaće od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu više od 60 filmova.

Prema najavi organizatora,  doneće teme o kojima se ne priča glasno, postaviće nezgodna pitanja, dirnuti u konvencije i pokrenuti debate, piše portal SEEcult.

Reditelj Nemanja Vojinović sedam godina snimao je dokumentarac "Flašaroši" u Vinči, na jednoj od najvećih deponija u Evropi.

Iznad arheoloških slojeva najznačajnije praistorijske civilizacije danas rade sakupljači plastičnih flaša.

U ovom dokumentarnom vesternu, kako ga je reditelj opisao, publika prati poslednje dane te zajednice pre nego što će i njihovi poslovi postati deo prošlosti.

Film je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac.

Među hitovima 19. Slobodne zone najavljen je i dokumentarac “Džoan Baez: Ja sam buka” (Joan Baez: I Am Noise) koji potpisuju Karen O’Konor, Miri Navaski i Mejv O'Bojl, a prati ikonu američke folk muzike na poslednjoj turneji, uz do sada nepoznat materijal poput privatnih video-zapisa, dnevničkih zabeleški, snimaka sa psihoterapeutskih seansi i umetničkih dela.

Rezultat je intenzivno intimni film sa neočekivanim uvidima, slomljenim srcima i dozom humora. Džoan Bez bez zadrške priča o svojoj vezi sa Bobom Dilanom, angažovanju u pokretu za građanska prava, saradnji sa Martinom Luterom Kingom, svojoj muzici i, uopšte, svom neverovatnom životu. (kraj) bdr

Share: