Piter Veber na JSFF

12:23 18. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Proslavljeni britanski filmski i TV reditelj, Piter Veber (Peter Webber), biće jedan od specijalnih gostiju jubilarnog, desetog izdanja Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), koji se održava u periodu od 8. do 12. novembra 2023. godine u Beogradu.

Veber se proslavio debitantskim filmom „Devojka sa bisernom minđušom“, koji mu je doneo nominacije za gotovo sve najveće filmske nagrade, uključujući i tri za Oskara. „Uzdizanje Hanibala“ sa Gasparom Ulielom, Risom Ifansom i Gong Li, „Imperator“ sa Tomi Li Džonsom koji je delom sniman u Japanu, kao i višestruko nagrađivana serija „Šest stopa pod zemljom“ samo su deo njegovog opusa.

Pored Pitera Vebera, ovogodišnji JSFF posetiće i čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks, reditelj Masakazu Kaneko, kao i još nekolicina značajnih japanskih filmskih autora koji će održati i masterklasove.

Ovogodišnjoj selekciji dugometražnih ostvarenja japanske i srpske produkcije pravdu će upravo deliti Piter Veber i Masakazu Kaneko, kao i srpski predstavnici glumica Monika Romić i viseštruki pobednik JSFF-a, reditelj Ognjen Petković.

Treba pomenuti da će ovo ujedno biti i prva poseta Pitera Vebera Srbiji, čije se interesovanje o srpskoj kulturi i domaćoj filmskoj sceni pobudilo nakon poznastva sa glumicom i direktorkom festivala Jovanom Stević u okviru madridske radionice sa Nensi Bišop. (kraj)dep/mk

Share: