"Ekskurzija" u bioskopa BiH

20:21 20. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Specijalna projekcija filma “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak, bosanskohercegovački kandidat za Oscara, biće održana u bioskopu Meeting Point u Sarajevu u sredu, 25. oktobra u 19 časova. 

„Film ima tematiku koja je univerzalna, ali se najviše obraća bh. publici. Bilo mi je veoma važno da se oslika kompleksnost ovog društva, a ona se najviše ogleda na Balkanu. Film je nastao kao reakcija na skandal koji se desio pre desetak godina u BiH, gde su navodno devojčice od 13-ak godina na jednom putovanju ostale trudne. Vest je snažno odjeknula u javnosti i bila preuveličana. Ono što mi je u svemu tome bilo najviše zastrašujuće je odgovor javnosti. Želela sam da istražim kako mlade devojke danas proživaljavaju svoju seksualnost“, izjavila je scenaristkinja i rediteljka Una Gunjak o filmu.

„Ekskurzija“ prati Iman koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Lokarnu gde je osvojio Specijalno priznanje.

Sniman je u Sarajevu u proleće prošle godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Film je u svim bioskopima u BiH od 26. oktobra, ulaznice u prodaji. (kraj)dep/mk

Share: