Dani Ermitaža u Beogradu

13:07 24. 10. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Manifestacija Dani Ermitaža u Srbiji počinje danas i trajaće do 29. oktobra u Narodnom muzeju u Beogradu, rekli su organizatori novinarima.

Reč je o manifestaciji od međunarodnog kulturnog značaja, koju organizuju jedan od najvećih muzeja na svetu - Ermitaž iz Sankt Petersburga, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija "Gasprom njeft".

Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan".

Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" pruža posetiocima priliku da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža.

Izložba je u potpunosti dostupna osobama sa oštećenim vidom i sluhom, tako da uz pomoć taktilnih maketa mogu steći utisak o muzejskim eksponatim, bilo da se radi o slikama ili predmetima.

Za osobe oštećenog vida Muzej je obezbedio QR kodove koje posetioci mogu skenirati i povezati aplikaciju sa svojim slušnim aparatom kako bi čuli kratke basne i priče, povezane sa eksponatima.

Izložba "Carski porcelan" povezuje istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje, koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Tokom trajanja manifestacije biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu i drugi kulturno-umetnički sadržaji. (kraj) vip/kt/mk

Share: