Konferencija o spomenicima NOB

17:38 31. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu organizuje 3. novembra naučnu konferenciju o spomeničkoj skulpturi posvećenoj NOB u Jugoslaviji u periodu od završetka Drugog svetskog rata do početka 90-ih i ratnog raspada države, a cilj tog skupa sa međunarodnim učešćem je otvaranje mogućnosti za celovitije interpretacije i vrednovanja spomeničke plastike iz socijalističkog razdoblja.

Kako prenosi portal Seeczlt, projekat obuhvata konferenciju i zbornik radova, koji će biti objavljen do kraja 2023, a pružiće presek tipologije oblikovanja, tumačenja i valorizacije spomenika u bivšim jugoslovenskim republikama, nadograđen saznanjima u oblasti društvenog pamćenja, a realizuje se u kontekstu izložbe “Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Spomenička umetnost Jugoslavije 1945–1991”, koju je MSUV priredio u saradnji sa Galerijom DESSA, časopisom ab-Architect's Bulletin iz Ljubljane i platformom Architectuul.

Fokus projekta je na primerima koji ne slave heroizam, već se usredsređuju na kategoriju civilnih žrtava, njihovo stradanje i mesta spomena.

Nakon početnih prikazivanja u Ljubljani, Piranu, Kopru, izložba je gostovala u Novigradu, Zagrebu, Podgorici, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Beogradu, izložbi u MSUV dodati su Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora (1952) u Subotici Tome Rosandića, Spomenik žrtvama fašizma – Porodica (1971) u Novom Sadu Jovana Soldatovića, Spomenik streljanim meštanima (1976) u Sirigu Pavla Radovanovića i Spomen kompleks stratište (1981) u Jabuci kod Pančeva Nebojše Delje. (kraj) dep/mk

 

Share: