Politike jugoslovenstva

22:20 01. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Stručna konferencija o politikama jugoslovenstva u likovnoj kritici 20. veka počela je danas u Muzeju Jugoslavije, u organizaciji srpske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara - AICA Srbija, a povod je knjiga “The Yugoslav Art Space: Ješa Denegri in the First Person” autora Jelene Vesić i Branislava Dimitrijevića, piše SEEcult.org.

Reč je o seriji tematski fokusiranih razgovora koje su istoričari umetnosti Jelena Vesić i Branislav Dimitrijević vodili sa kolegom Ješom Denegrijem između 2016. i 2018. godine, uz sedam njegovih tekstova referentnih za tu konverzaciju, pisanih između 1968. i 1993. godine, a prevedenih na engleski jezik.

Program konferencije počeo je izlaganjem istoričara umetnosti i nekadašnjeg dugogodišnjeg kustosa Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Dejana Sretenovića o kritičkom konceptu proširenih medija u jugoslovenskoj umetničkoj kritici 60-ih i 70-ih.

Autori knjige "The Yugoslav Art Space: Ješa Denegri in the First Person" predstavili su koncept tog izdanja, koje će biti objavljeno na engleskom, a sam Denegri održao je potom kraće predavanje o ključnim pojmovima koje je uveo u istoriju umetnosti – jugoslovenskom umetničkom prostoru, drugoj liniji i novim umetničkim praksama. (kraj) dep/mk

Share: