"Sirin" - Pitanje identiteta

17:22 03. 11. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Debitantski igrani film “Sirin” reditelja Senada Šahinovića, crnogorski kandidat za najveće priznanje američke filmske industrije “Oskara”, bavi se pitanjem identiteta, kroz priču o emigrantkinji koja se poslom vraća u rodni kraj.

To je priča o ljudima koji ne pripadaju zemlji gde su rođeni, ni onoj gde sada žive - nešto mnogo dublje od geografskih odrednica, izjavio je Šahinović tomom 19. festival Slobodna zona.

Scenaristkinja Klaudija Botino je rođena u Đenovi, a živi u Parizu. Ta podeljenost oko mesta pripadanja motivisala ju je za ovu priču. Nadograđivali smo to s mojim iskustvima. Moj brat je emigrirao devedesetih godina, kada je počeo turbulentni period u našoj bivšoj zemlji. Kada sam ga posetio u Nemačkoj, video sam koliko je i dalje vezan za ovo ovde. Shvatio sam da je to velika tema i da je važno uspostaviti neku konekciju, rekao je Šahinović.

Prema scenariju, glavna junakinja Sanela je napustila bivšu Jugoslaviju na početku rata, promenila ime u Natali i u Americi postala advokat. Neobičan pravni spor je nakon 20 godina vraća u otadžbinu. Sada bogata neudata žena poreklom iz Crne Gore, zaveštala je crkvi u rodnom mestu novac za izgradnju kapele, što ne dozvoljava njen brat, koji joj zamera da se otuđila od svojih. Rastrzana između zapadnjačkog identiteta i onog koji je izbrisala, Natali počinje da pronalazi neprijatne paralele između svog života i života pokojnice…
Šahinović je naveo da nije hteo da ode u istorijske ili političke teme – ne zbog straha od političkog angažovanja, već zato što je “fokus na unutrašnjem stanju likova, na tome kakvu dramu pojedinac prolazi“.

“Kada se priča o posledicama ratova, nekako se govori globalno, a ja sam želeo da ispričam intimnu priču o osobi koja trpi posledice i o tome koliko je teško vratiti se nakon tih trauma u normalan život. Iako spolja sve izgleda savršeno, unutra se dešavaju lomovi sa kojima je teško suočiti se i izboriti, dodao je Šahović.

U njegovom filmu igraju Danica Ćurčić, Mej-Linda Kosumović, Marko Baćović, Jasna Đuričić, Mišo Obradović, Momčilo Otašević, Izudin Bajrović, Jelena Simić, navodi SEEcult.org. (kraj) drp/mk

Share: