"Sveta Petka" u Rumuniji

14:25 06. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, koji je prošle godine napravio veliki uspeh u domaćim bioskopima, prikazan je u Jašiju, gradu u Rumuniji, u kome od 17. veka počivaju mošti Svete Petke.

Rumunsku premijeru filma organizovala je Mitropolija Moldavsko-bukovinska, koja je dala i blagoslov za snimanje dela filma u Jašiju. Film je prikazan u punoj sali sedišta Mitropolije, koja se nalazi u kompleksu sa mitropolijskim dvorom, neposredno kraj Sabornog hrama u kome su mošti Svete Petke.

Prisutnima se nakon filma obratio Mitropolit Teofan, koji je istakao lepotu i značaj duhovne poruke ovog filma i važnost postojanja romana o Svetoj Petki, koji na nov način približavaju njen lik onima koji je vole, poštuju i slave.

Projekciji su prisustvovali autorka romana Ljiljana Habjanović Đurović i reditelj filma Hadži-Aleksandar Đurović koji su u Jašiju boravili kao gosti Mitropolije. Na kraju svečanosti Mitropolit Teofan je porodici Đurović uručio svoj dar, velelepnu ikonu Svete Petke.

Film „Sveta Petka – Krst u pustinji“predstavlja posebno kinematografsko iskustvo slike i zvuka, koje prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka.

Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševića, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju kao i nekolicini jordanskih glumaca. )kraj) dep/dj

Share: