Nacionalno blago stiže kući

21:37 10. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Već su počele administrativne procedure da čuveno delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" stigne tamo gde pripada - u Srbiju, u Muzej grada Beograda, izjavila je večeras za Sputnjik direktorka muzeja Jelena Medaković, dodajući kako "jedva čekaju da pred građane iznesu nacionalno blago".

Muzej grada Beograda kupio je Jovanovićevu sliku na aukciji u "Sotbiju" u Londonu za 240.000 funti, a Medaković navodi da je Muzej na prva saznanja da će se slika pojaviti na aukciji bio u pripravnosti.

"Obratili smo se predsedniku Republike sa obrazloženjem koliko je slika za kolekciju Muzeja značajna. U kontaktu sa ministrom finansija i ministarkom kulture, sve vreme smo pratili rast cene i naše mogućnosti. Tri puta je premašila procenjenu Sotbijevu vrednost. Ali, ipak je naša", konstatovala je ona.

Medaković je rekla da su iz Muzeja grada pozvali jednog kolekcionara iz inostranstva i trojicu iz Beograda
"sa jednom molbom, sa njima inače imamo izuzetnu saradnju".

Svi su bili voljni da onog trenutka, ako se desi da mi odustanemo, oni otkupe sliku. Prevashodni interes je bio da slika ovog značaja, ove lepote, dođe u Srbiju, objasnila je Medaković.

Medaković je podsetila da se u sastavu Muzeja grada nalazi i Muzej Paje Jovanovića koji je koncipirao sam slikar, koji je Beogradu ostavio postavku od 211 dela i više od 650 ličnih predmeta, a Muzej je, zauzvrat, sahranio svog najpoznatijeg slikara.

Prostor u kome se njegov muzej nalazio restitucijom je vraćen prvobitnom vlasniku, pa se do završetka nove zgrade Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, dragocenosti sada nalaze u prostoru "Pajinog bečkog ateljea" u ulici Kralja Milana 21, prenosi Sputnjik. (kraj) vip/ivt

Share: