55 godina brige o nošnji

08:22 17. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Etnografski muzej u Beogradu danas obeležava 55 godina rada u Manakovoj kući, a tim povodom u 13 sati biće otvorena i Godišnja izložba radova tradicionalnih i umetničkih zanata tokom 2023. godine.

Briga o Etnografskoj spomen-zbirci poznatog srpskog slikara Hristifora Crnilovića, smeštenoj u Manakovoj kući, poverena je Etnografskom muzeju u Beogradu i 17. novembra 1968. godine ozvaničena otvaranjem stalne postavke Narodne nošnje i nakita centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka.

Manakova kuća je reprezentativan primer starobalkanske gradske arhitekture u Beogradu i svojevrsni kulturni centar, u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuju izložbe i održavaju zanatske i kreativne radionice, navodi se u saopštenju Muzeja.

Kroz svoju aktivnost u održavanju radionica i škola filigrana, tradicionalnog veza i zlatoveza, tradicionalne i umetničke keramike, mozaika, kaligrafije, ručnog tkanja na nitnom razboju i ručnog tkanja klečanom tehnikom, Manakova kuća i Etnografski muzej čuvaju i oživljavaju zanatsku umetnost i estetiku tradicije. (kraj) mjj/and/dj

Share: