Domaći i regionalni filmovi

22:25 22. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Međunarodni festival kvir filma Merlinka, koji će biti održan od 7. do 10. decembra u Domu omladine Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Parobrodu, prikazaće sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja iz Srbije i regiona: “Ubistvo na veganski način”, “Vedro nebo”, “Olujkin šou”, “Kviroslavija” i “Ex-You” iz Srbije, hrvatski film “Poznajući Maria” i crnogorski film “Džoli”, javlja SEEcult.org

Kratkometražni igrani film “Ubistvo na veganski način” autorke Julie Ernesti prati Auroru, ljubiteljku harmonije, koja sve više pristaje na kompromise u odnosima sa svojim prijateljima i vegan partnerom, Čarlijem, zanemarujući svoje potrebe, što ima fatalne posledice.

“Vedro nebo” u režiji MIlice Mitre Cvetković,prati priču Nine koja dolazi u Beograd nakon vesti o smrti svog bivšeg dečka. Kada se vidi sa nekada bliskim prijateljima, usred niza turbulentnih emocija, pokušava da se izbori sa nostalgijom i krivicom, prepustivši se osećanju slobode koje je odavno zaboravila.

Glavni protagonista filma kratkog dokumentarnog filma “Olujkin šou”, koji su režirale Teodora Đorđević, Milica Marković i Ana Bašić, zaposlen je u fabrici Leoni u Kraljevu, gde svakog dana radi, osim nedeljom. Nedeljom, Storm, njegov alter ego i dreg persona, oživljava. Storm se ne plaši da bude ono što jeste, a film prati Stefana tokom transformacije u Storm.

Kratki dokumentarac “Kviroslavija” rediteljke Marte Ćuprić bavi se pitanjem gde se krije kvir kultura u jugoslovenskom filmu, dajući kritički pogled na oblikovanje kvir predstavljanja na ovom području.

Kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, dugometražni dokumentarni film “Ex-You” Miline Trišić iz Srbije postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu.

Kratki dokumentarni film “Poznavajući Maria” hrvatske rediteljke Emili Eme Sedlar prati Maria Lemešića, kuvara u u školi u Bjelovaru koji živi sa HIV-om. Godinama se suočava sa homofobijom i stigmom vezanom za HIV. 

Kratki dokumentarni film “Džoli” crnogorskog reditelja Alekse Bujišića predstavlja portret transrodnog muškarca koji se priseća svog odrastanja, razumevanja da je drugačiji i svog svakodnevnog života”.

Osim u Beogradu, 15. izdanje Merlinke biće održano i od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, pod sloganom “Šta bi dao da si na Merlinka festivalu”. (kraj) dep/mk

Share: