Izgubljena zemlja otvara FAF

23:11 23. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - 29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra. Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani svečano otvoriti film “Lost Country” autora Vladimira Perišića.

Vladimir Perišić, autor filma "Izgubljena zemlja", povodom srpske premijere rekao je da smatra da je uspeo da napravi 
tačnu sliku jedne mladosti koja nije vidljiva u ovom društvu, a svoje likove je opisao kao mlade adolescente koji još nisu formirani, a uhvaćeni su u neku scenu političke intrige, te kako film napreduje lik shvata političku situaciju u kojoj je uhvaćen, u kojoj se njegova svest budi i sazreva, zaključio je Perišić.

Jovan Ginić, mladi glumac je objasnio da je tokom samog snimanja filma mnogo stvari naučio o vremenu devedesetih, sa čime su se složili i glumci Ana Simeunović i Miodrag Jovanović.

Film „Lost Country“ prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca.

Na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu, Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. Nakon prikazivanja na 29. FAF-u, film će se pojaviti i u domaćim bioskopima od 30. novembra. (kraj) dep/mk

Share: