Festival “Dani Smiljane Mandukić”

21:13 06. 12. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - Festival “Dani Smiljane Mandukić” biće održan sedmi put od 8. do 12. decembra u Beogradu u slavu uticajne plesačice, koreografkinje i plesne pedagoškinje, jedne od začetnica savremene umetničke igre na ovim prostorima, a proteći će u znaku premijera i značaja arhiviranja plesne umetnosti, javlja SEEcult.org

Sedmo izdanje “Dana Smiljane Mandukić” biće otvoreno 8. decembra u CZKD premijerom predstave “Good Girls” autorke i koreografkinje Ane Obradović, a tema koju obrađuje je anoreksija.

I za drugi festivalski dan, 9. decembar, najavljena je premijera - predstava “Poreklo straha” Teatra Mimart, čiji koncept i dramaturgiju potpisuje Mina Ćirić, dok su koautori i izvođači: Lidija Antonović, Nela Antonović, Mina Ćirić i Vladislav Velkovski, koji potpisuje i video rad.

Treći dan festivala u Kulturnom centru Magacin posvećen je već tradicionalnom kolažnom plesnom programu “Soirée à Beba Bee”.

Večernja u okviru 7. izdanja festivala posvećena je razmeni plesača mlade i najstarije generacije. Grupa Modus Vivendi, koja se sastoji od plesača od 65+ godina, izvešće dve koreografije inspirisane Tai Či tehnikom, pod vođstvom nekadašnje plesačice Smiljane Mandukić Svetlane Pavić Manić.

Deo festivalskog programa biće održan 11. i 12. decembra u Ustanovi kulture Parobrod, počev od premijerne projekcije arhivskog snimka koreografije Smiljane Mandukić “Prostori” iz 1977. godine, na muziku Branimira Sakača. Nakon toga sledi program “Plesni i pedagoški legat Olge Vučković”.

Projekat prvi put nije dobio podršku Ministarstva kulture na Konkursu za umetničku igru, uz obrazloženje “nije u javnom interesu”. (kraj) dep/mk

Share: