Otvoren festival Merlinka

22:03 07. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Međunarodni festivala kvir filma Merlinka otvoren je večeras u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a prikazivanjem inserata iz filma "Marble Ass" Želimira Žilnika, na otvaranju je obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime.

Publici su se obratili ambasador Australije u Srbiji Daniel Emeri i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji je otvorio festival.

Direktor festivala Merlinka Predrag Azdejković izjavio je da su "svake godine filmovi su sve bolji i bolji, a produkcija je sve kvalitetnija".

"Jako je teško od tog ogromnog broja filmova koji nama stignu izabrati samo 80, jer su svi jako kvalitetni i nagrađivani na velikim festivalima po svetu“, rekao je Azdejković.

U holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda, otvorena je izložba “Dosta je sa ćutanjem” sa radovima iz istoimenog stripa o interseks osobama.

Filmski program festivala svečano je otvorio film “Dovoljno odrastao” Gorana Stolevskog čija radnja se odigrava u leto 1999. godine, kada se rađa neočekivana i intenzivna dvadesetčetvoročasovna romansa između sedamnaestogodišnjeg srpskog plesača latinskoameričkih plesova i starijeg brata njegovog najboljeg prijatelja. Deceniju kasnije, njih dvojica se sreću u gorkom ponovnom susretu.

U selekciji inostranih dugometražnih igranih filmova, u Domu omladine Beograda, na repertoaru je još osam ostvarenja, u selekciji kratkih igranih filmova na programu su 34 filma iz 21 zemlje, a u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 biće prikazano devet dugometražnih dokumentaracaa.

U okviru ovog programa, u subotu 9. decembra biće prikazana tri ostvarenja premijerno prikazana na festivalu IDFA.

U selekciji kratkih dokumentarnih filmova, u Ustanovi kulture “Parobrod” na program je 19 filmova iz 16 zemalja.

Na festivalskom programu je i sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja iz Srbije i regiona.

U Ustanovi kulture Parobrod, prve festivalske večeri prikazano je i 13 kratkometražnih animiranih filmova. (kraj) vip/mk

Share: