Premijera filma o Nikoli Tesli

08:42 11. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ i Vaspitno – obrazovni sistem „Kreativno pero“ iz Beograda uz podršku Naučno – tehnološkog parka Niš organizuju 15. decembra u 12 sati premijeru kratkog dokumentarnog filma „Povratak vizije“, koji predstavlja celokupnu retrospektivu života i rada Nikole Tesle

Film je nastao povodom obeležavanja 80 godina od njegove smrti. Nakon premijere filma očekuje se razgovor sa protagonistima, ali i panel diskusija „Tesla kao inspiracija“. Cilj događaja je promovisanje dela Nikole Tesle među mladima i isticanje pravih vrednosti u društvu.

Dr Neda Pavlović u ime Vaspitno – obrazovnog sistema „Kreativno pero“ ističe da realizacijom projekata poput ovog oni žele da pokažu svojim đacima kako se ideje uz rad i trud mogu pretočiti u stvarnost i ohrabruju ih da veruju kako su njihovi snovi pokretač nekih budućih inovacija.

Na tom putu Teslina vizija treba da im služi kao inspiracija. Pavlović naglašava je da je ovaj film mnogo više od filma, jer je zapravo znak da kao škola Kreativno pero uspeva da živi prave vrednosti, da podstiče i neguje kreativnost svojih učenika, da ih osnažuje da istražuju, kritički misle i stvaraju.

Producentkinje filma su osnivačice Vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno pero, Gorica Nedeljković Bogdanović i Aleksandra Nedeljković.

Reditelj je Damir Romanov i film je realizovan uz podršku producentske kuće Contrast Studios. Idejni tvorci i protaginisti filma su učenici Gimnazije Kreativno pero, Marko Jovanović i Andrija Stefanović.

U ulozi glumice pojavljuje se učenica Kristina Mihajlović i Slobodan Isaković, kao stručni konsultant u ime Muzeja Nikole Tesle. Kroz ovaj projekat učenike je vodio mentor - nastavnik Andrija Ratković. (kraj) dep/dj

Share: