Novi Vendersov film

12:09 19. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Čovek koji čisti javne toalete, koji uživa u svakom danu i koji deluje zadovoljan svojim skromnim životom. To je tema novog igranog filma kultnog nemačkog režisera Vima Vendersa (Wim Wenders) Perfect Days koji stiže u bioskope 21. decembra.

Sedamdesetosmogidišnji Venders snimio je meditativan, tih i ujedno dirljiv film sa sjajnim glavnim akterom. Na filmskom festivalu u Kanu Kodži Jakušo je osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Radnja filma Perfect Days odvija se u Tokiju, a glavni junak Hirajama radi kao čistač toaleta, mnogo vremena provodi sam i na putu na posao u svom minibusu sluša rok, uglavnom sa kasetofona.

Uz pesme Animalsa, Peti Smit ili Velvet andergraunda, kombi vozi ulicama Tokija, a Hirajama odlazi na posao u posebno lepo dizajniranim toaletima.

U sklopu projekta "The Tokyo Toilet" neki su velikani arhitekture dizajnirali toalete u japanskom glavnom gradu. Tako jedan ima, na primer, providna vrata koja se zamagle kada ih neko zaključa.

"To su stvarno toaleti iz snova", rekao je Venders za dpa. "Kad bi čovek pomislio gde bi rado u sred grada otišao na mirno metašce da obavi nuždu – ne bi mogao ništa lepše da zamisli od ovih kućica."

Vremenom gledaoci saznaju više o Hirajaminoj prošlosti. Ispada da on u stvari dolazi iz porodice iz više klase. Hirajamina sestra je šokirana kada sazna da radi kao čistač.

Venders kaže da u Japanu rad ima drugačiji vrednosni predznak.

"Rad za zajednicu i uopšte za dobrobit svih. Osećaj za opšte dobro je kod nas tokom pandemije zaista potonuo. Kad smo se vratili, društvena podrška je bila manja nego ikada. A u Japanu je tada isto bio kraj pandemije, i tamo je bilo upravo suprotno", rekao je Venders.

Svi su se posetioci novih toaleta radovali i na svoju ruku su ih čistili, rekao je reditelj.

"Ljudi su bili tako srećni što im je ponovo sve dostupno, i rekao sam sebi daj da napravim film o tome kakva je lepa vrednost opšte dobro, a za to su toaleti bili i napravljeni", zaključio je Venders. (kraj) dep/mk

Share: