Festival Kreativna Evropa

18:02 15. 03. 2024. FoNet | Leposava Čolić

NOVI PAZAR - Prvi festival "Kreativna Evropa", pod nazivom "Pomeramo granice", otvoren je danas u Novom Pazaru.

Festival je posvećen obeležavanju desetogodišnjice inicijative "Kreativna Evropa", koja predstavlja ključni program Evropske unije (EU) namenjen podršci sektorima kulture i medija.

Srbija učestvuje u ovom programu na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, što je omogućilo da više od 300 organizacija iz Srbije dobije bespovratna sredstva, u ukupnoj vrednosti većoj od 24 miliona evra.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je na otvaranju festivala da su kulturne veze snažnije nego politilčke, ekonomske i sve druge, jer spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost, i da je kultura, uz medije, od posebne važnosti u EU.

"Kreativna evropa je najveći program EU koji podržava upravo ove sektore, a razlog zašto smo u Novom Pazaru, gradu sa mnogo kulture i istorije, jeste da nađemo način da uključimo partnere iz svih krajeva zemlje u ovaj program”, kazao je Bertolini.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je otvaranje prvog izdanja festivala Kreativna
Evropa značajan kulturni događaj za grad i poruka o potrebi decentralizacije kulture.

"Teme koje Festival obuhvata - rodna ravnopravnost i inkluzija - su od posebne važnosti za svaku lokalnu zajednicu i društvo i siguran sam da će naši kulturni radnici iskoristiti ovu priliku da uspostave međunarodnu saradnju i dobiju značajnu pomoć Evropske unije u ovoj oblasti", rekao je Biševac.

Festival u Novom Pazaru realizovan je kroz saradnju Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture Srbije, Delegacije EU u Srbiji, Gradske uprave Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Novopazarska publika imala je priliku da vidi i izložbu ženskog stripa, realizovanu u okviru projekta "Moć žena u stripu – WomCom".

Tom izložbom, promovisanjem autorki stripova podstiče se i rodna ravnopravnost.

Na Festivalu su, takođe, predstavljeni javni pozivi iz programa Kreativna Evropa namenjeni mladim
umetnicima, organizacijama, radnicima u kulturi i studentima.

Tokom boravka u Novom Pazaru Bertolini je posetio preduzeća Tade-Cnccut doo, koje se bavi proizvodnjom nameštaja, i tekstilno preduzeće Hareme.

Ta preduzeća su posredstvom programa EU PRO Plus dobila bespovratna sredstva od EU za nabavku opreme, čime su unapredila poslovanje.

Posetu jugozapadnoj Srbiji Bertolini je završio u opštini Raška, gde je obišao renoviranu zdravstvenu stanicu u Baljevcu.

„Raška i Baljevac su primer kako se Evropska unija može najbolje približiti građanima. Rekonstrukcija zdravstvene stanice u Baljevcu je došla u pravom trenutku za sve stanovnike i predstavlja važan doprinos zajednici", rekao je on. (kraj) is/lč

Share: