Venders srećan zbog nominacije

19:42 24. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Reditelj Vim Venders (Wim Wenders) nominovan je za Oskara - ali, kako je rekao, to neće da proslavi uz alkohol. Sve do dodele Oskara 10. marta apstiniraće zajedno sa svojim japanskim koscenaristom Takumom Takasakijem.

Takasaki je, prema rečima Vendersa, sujeveran.

Venders (78), koji živi u Berlinu, će u kategoriji za najbolji strani film sa svojom dramom Savršeni dani (Perfect Days) nastupiti za Japan. Od pića će se uzdržati iz solidarnosti sa Takasakijem.

"Mogu da slavim i sa kolom", rekao je reditelj.

Za nominaciju je saznao u utorak za vreme ručka.

"Ručao sam kada je iznenada neko došao i samo podigao palac. I to je u stvari već bilo dovoljno da znam o čemu se radi. I naravno... Onda se jelo ohladilo. Po prvi put."

Nije se, kaže, nadao nominaciji.

"Prosto sam rekao da od toga nema ništa. Bio sam toliko siguran da se to neće dogoditi da sam se potpuno zaštitio od bilo kakve zlovolje ili razočaranja... Onda se desilo. I tada ste odjednom presrećni."

U kategoriji za najbolji strani film za Nemačku je sa svojom Zbornicom (Das Lehrerzimmer) nominovan Ilker Čatak (Catak). Venders je rekao da se tome veoma raduje.

"Moje prve čestitke danas su bile celoj ekipi Zbornice", kazao je u utorak.

Rekao je da je srećan i zbog nominacije Sandre Hiler (Hüller) za najbolju glavnu žensku ulogu.

"Kada su objavljene nominacije prvo sam se upitao je li nominovana Sandra", rekao je Venders dodajući da je ta vest bila "šlag na tortu".

Venders će provesti nekoliko nedelja na zapadnoj obali SAD pre dodele Oskara zbog promocije i rada sa novinarima. "Tako da ću uskoro biti nekoliko nedelja u Los Anđelesu. To uopšte nije loše." (kraj) dep/mk

Share: