"Pored tebe" u Londonu

10:39 15. 02. 2024. FoNet

BEOGRAD - Film reditelja Stevana Filipovića "Pored tebe" (2023) biće 23. februara prikazan na Goldsmit univerzitetu u Londonu, posle čega će uslediti debata sa gledaocima, koju će moderirati profesor i pisac Lazar Džamić.

Kako je saopšteno, prikazivanje filma produkcijske kuće Hypnopolis organizovali su Goldsmit univerzitet i Srpski siti klub iz Londona.

Film će 24. februara biti prikazan i na Univerzitetu u Oksfordu, posle čega će takođe slediti razgovor sa publikom. Organizaciju projekcije su omogućili Mensfild koledž i Oksford Balkan Socajeti.

Na obe projekcije će biti emitovan i razgovor sa poznatom britanskom glumicom Mirijam Margolis, koja u filmu "Pored tebe" tumači jednu od glavnih uloga, pored Mine Nikolić, Branislava Trifunovića i Darka Ivića.

Mirijam Margolis publika u svetu pamti po ulogama u serijalu filmova o Hariju Poteru, seriji Crna Guja i filmu "Doba nevinosti" Martina Skorcezea, za koju je dobila nagradu BAFTA.

Film "Pored tebe" je premijerno prikazan na 70. Pulskom filmskom festivalu, posle čega su usledili prikazivanje na OFF festivalu u Sarajevu, i premijera i distribucija u Srbiji.

Film je na 29. Festivalu autorskog filma (FAF) dobio nagradu Asocijacije srpskih filmskih festivala (AFIFS) za najbolje produciran domaći film i nagradu "Najbolji dokument vremena" na 35. Kunstfestu u Sloveniji.

Reditelj Filipović je docent na Fakultetu dramskih umetnosti i dobitnik brojnih nagrada za svoje filmove "Šejtanov ratnik", "Šišanje" i "Pored mene", uključujući i Zlatnu arenu u Puli 2015. godine za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji. (kraj) def

Share: