Sloboda se lako gubi

13:22 20. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zanima me kako će publika u Velikoj Britaniji reagovati na moj film “Pored tebe”, kao prikaz društva koje nema nivo sloboda i stepen demokratije koje oni uzimaju zdravo za gotovo, izjavio je FoNetu reditelj Stevan Filipović, uoči prikazivanja njegovog filma na Goldsmit univerzitetu u Londonu 23.februara, a dan kasnije i na Univerzitetu Oksford.

Osvojene slobode i stepen demokratije nisu nešto sto treba uzimati zdravo za gotovo, njih možemo lako izgubiti, rekao je Filipović, uveren da su Britanci, posle Bregzita, počeli da shvataju koliko nepovratni procesi mogu da donesu štete i promene živote milionima ljudi.

Meni je bitno da vidim kako film diše sa publikom koja nije odavde, iz Srbije, dodao je on, najavljujući da če posle projekcija uslediti debata sa gledaocima, koju će u Londonu moderirati profesor i pisac Lazar Džamić.

Na obe projekcije biće emitovan i razgovor sa poznatom britanskom glumicom Mirijam Margolis, koja u filmu "Pored tebe" tumači jednu od glavnih uloga.

Filipović je objasnio da postoji set internih fora, tema i vrste humora koji korespondiraju sa domaćom publikom, dok je sa stranom publikom to velika nepoznanica.

Ovde je film smešten u doba korone, svi smo to proživeli, to je kolektivna trauma koja nas vezuje i spaja. U tim okolnostima se odvija priča koja govori o novinarstvu, prepričao je Filipović, opisujući da se mlada žena od novinarke tabloida emancipuje da postane istraživački novinar.

U Velikoj Britaniji sa Rupertom Mardokom i pričom o tabloidima, zanima me koliko će se prepoznati sa likovima i okolnostima, naglasio je Filipović.

Govoreći o glumici Mirijam Margolis, on je istakao da se radi o "britanskoj, otkačenijoj" verziji Svetlane Cece Bojković.

Nadam se da ćemo tokom boravka u Britaniji ostvariti kulturnu razmenu, a sa druge strane, verujem da to može biti i platforma za distribuciju filma na britanskom tržištu, naglasio je Filipović.

Prema njegovom viđenju, ko god je gledao "Mućke" i "Crnu guju", vidi da je britanski humor komplementaran sa našim, bliži nam je nego američki..

Filipović najavljuje i da će posle projekcija filma "Pored tebe" biti prikazan minut završnog filma iz trilogije "Pored nas", uveren je da će publika, kao u Srbiji i na festivalima u Puli, Sarajevu ili Sloveniji, pozitivno reagovati.

Nadam se da će to zaintrigiratii ljude i shvatiti da nije sve što dolazi sa ovih prostora socijalna drama ili pornografizacija bede, nego da možda možemo da se takmičimo sa njima. Nisu to isti budžeti, ali ako možemo da se takmičimo idejama, kvalitetom glumačke interpretacije, meni je to dovoljno, naglasio je Filipović.

Film "Pored tebe" je premijerno prikazan na 70. Pulskom filmskom festivalu, posle čega su usledile projekcije na OFF festivalu u Sarajevu, premijera i distribucija u Srbiji.

Film je na 29. Festivalu autorskog filma (FAF) dobio nagradu Asocijacije srpskih filmskih festivala (AFIFS) za najbolje produciran domaći film i nagradu "Najbolji dokument vremena" na 35. Kunstfestu u Sloveniji. (kraj) zvs/ivt/mk

Share: