Premijera filma "Za danas toliko"

20:25 22. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Film "Za danas toliko“, novo ostvarenje scenariste i reditelja Marka Đorđevića, premijeru će doživeti u okviru „Takmičarskog programa“ 52. izdanja beogradskog FEST-a, 1. marta u MTS dvorani.

Nakon premijere, repriza filma "Za danas toliko"  biće održana dan kasnije, 2. marta (12:00, MTS dvorana; 19:00, Cineplexx Galerija Belgrade). 

Ukratko sinopsis Đorđevićevog novog filma glasi: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom, navodi se u saopštenju.

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je o ovom svom filmu rekao:„ Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi.“

Marko Đorđević je režirao po sopstvenom scenariju, a on je i montažer filma. Stefan Milosavljević je direktor fotografije, a Stevan Milošević dizajner zvuka. Za kolor-korekciju se postarala Ester Nađi, a za miks zvuka Kostas Filaktidis. Lara Bunčić je scenografkinja, a Jelena Anđelković kostimografkinja filma. Pomoćnica režije je Tamara Todorović.

Uloge tumače: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, deca Miona Pejković i Milica Jovović, te regionalna i međunarodna zvezda Goran Bogdan. Film traje 105 minuta.

Film „Za danas toliko“ je nastao pod okriljem producentske kuće Altertise, a u koprodukciji sa kućama CinneRent, Digital Goblen Media i Stiglitz Production. U pitanju je koprodukcija Srbije i Republike Srpske. Nastanak filma podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Audio vizuelni centar Republike Srpske i Grad Novi Sad. Film je producirao Miloš Pušić, dok su koproducenti Ivica Vidanović i Đorđe Vranješ. Stefan Jevđenijević je izvršni producent pomenutog ostvarenja.

Marko Đorđević je pre par godina požnjeo poduži niz nagrada, kao i brojne pohvale i simpatije publike na račun svog dugometražnog igranog prvenca „Moj jutarnji smeh“. (kraj) dep/mk

Share: