Nagrada Filipu Stojanoviću

16:37 08. 04. 2024. FoNet | dep

LJUBLJANA - Mladi direktor fotografije i student master studija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Filip Stojanović je upravo nagrađen u Ljubljani na regionalnom festivalu snimateljskih ostvarenja BalKam 2024 za fotografiju odnosno filmsku kameru u studentskom filmu ”Tetka” mlade rediteljke Milice Spasojević.

Još je veći uspeh Filipa Stojanovića što je nagrada esnafska odnosno nagradile su ga starije kolege direktori fotografije i profesori filmskih akademija iz celog regiona.

Festival organizuje Udruženje filmskih snimatenja Slovenije u Slovenskoj kinoteci (od 4. do 7. aprila) koje je ove godine prvi put na BalKam festivalu dodelilo nagradu za najbolji studentski rad. 

Ovo je već druga nagrada od kolega filmskih snimatelja za Filipa Stojanovića i za isti film. Pre nekoliko sedmica je u Novom Sadu Festivalu snimateljskih ostvarenja ”Slika u pokretu” gde je takođe dobio glavnu nagradu u kategoriji studenstkih filmova. 

Članovi žirija BalKam festivala su bili predstavnici nacionalnih asocijacija filmskih snimatelja, svi iskusni direktori fotografije koji su obeležili filmsku istoriju svojih zemalja, ali i Jugoslavije: Dušan Kardalevski MSC (Makedonija), Predrag Bambić SAS (Srbija), Mustafa Mustafić ASBH (BiH) i Sašo Štih ZFS (Slovenija). (kraj) bdr

Share: