Omaž Pavloviću i Popoviću

13:32 18. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Početkom aprila na Dunavu kod Novog Sada počelo je snimanje filma „Izlet“, novog ostvarenja reditelja Nenada Pavlovića, adaptacije istoimenog romana iz 1957. godine, nastalog iz pera čuvenog slikara, filmskog reditelja i književnika Miće Popovića.

Posle trilera „Trag divljači“ (2022), ovo je Nenadov drugi dugometražni film.

„Izlet“ će biti crno-bela filmska priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje.

Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala.

Putujući rečnim šlepom, upoznaje galeriju živopisnih likova, od posade do putnika.

Ideja autora bila je da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – Zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i Crnom talasu u kinematografiji, kao i autorima – Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću.

Poseban autorski, ali i lični pečat daju upravo njihovi sinovi: scenarista Jovan Popović i reditelj Nenad Pavlović.

Glumačku podelu filma čine Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i glumački bardovi Dragan Bjelogrlić i Predrag Miki Manojlović.

Ovu jedinstvenu kinematografsku priču samostalno producira filmska kuća Digimedia, producenta Predraga Popovića. Nakon tri koprodukcije („Flešbek“ - 2010; „Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu“ - 2019; „Ne igraj na Engleze“ –2021), Digimedia prvi put samostalno snima jedan film.

Autorski tim čine i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić, producent Miloš Đukelić i izvršni producent Goran Bjelogrlić.  Film  „Izlet“ snimaće se do 10. maja na lokacijama u Petrovaradinu, rečnom ostrvu na Dunavu, kao i u Beogradu, a premijera se očekuje početkom 2025. godine. (kraj) dep/dj

Share: