Preminuo Donald Saterlend

20:19 20. 06. 2024. FoNet | Velimir Ilić

NJUORK - Legendarni kanadski filmski i televizijski glumac Donald Saterlend preminuo je u 88. godini, potvrdio je njegov sin Kifer Saterlend.

Glumio u više od 140 filmova, a najpoznatije uloge su mu u "Dvanaest žigosanih" (The dirty dozen) iz 1967. godine, "Ratnicima" (Kelly's Heroes) iz 1970. godine, "Običim ljudima" (Ordinary people) iz 1980. i "Građaninu Iks" (Citizen X) iz 1995. godine.

Za svoja glumačka ostvarenja na filmu dobio je počasnog Oskara 2017. godine.

"Ja lično mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma“, objavio je njegov sin Kifer Saterlend na društvenoj mreži Iks (X).

"Nikad nije zastrašen ulogom, dobrom, lošom ili ružnom. Voleo je ono što je radio i radio ono što je voleo, a više od toga niko ne može tražiti", napisao je u oproštajnoj poruci Saterlendov sin.

Rođen u Sent Džonu u Nju Branzviku, Donald Meknikol Saterlend je bio sin prodavca i nastavnika matematike. Odrastao u Novoj Škotskoj, bio je disk džokej sa sopstvenom radio stanicom sa 14 godina.

U poslednjoj deceniji karrijere Saterlend je sve više radio na televiziji, najviše u HBO-ovoj emisiji "Put u rat“, u kojoj je igrao sekretara za odbranu predsednika Lindona Džonsona Klarka Kliforda, poseća AP. (kraj) vip/mk

Share: