Jubilej biblioteke u Trsteniku

09:42 20. 02. 2024. FoNet | Dejan Jeremić

TRSTENIK - Narodna biblioteka “Jefimija” iz Trstenika obeležila je 70 godina postojanja Svečanom akademijom u Domu kulture i emitovanjem dokumentarnog filma “Sa imenom Jefimije”.

Prema istorijskim podacijam Trstenik je 1869 godine imao Čitaonicu 1869. godine sa oko 15 domaćih i stranih listova i 41 članom.

Po prestanku njenog rada 1873. Godine, pominje se biblioteka Građanske škole, kasnije Gimnazije.

Zahvaljujući bibliofilu i kolekcionaru, Bošku Nikoliću, osnovan je Inicijativni odbor za formiranje gradske biblioteke, prikupljene su knjige i 19. februara 1954. godine Savet za prosvetu i kulturu Narodnog odbora opštine u Trsteniku doneo je Rešenje o osnivanju Gradska biblioteka sa čitaonicom.Od 31. marta 1997. godine radi kao samostalna ustanova - Narodna biblioteka „Jefimija“ Trstenik.

Biblioteka danas raspolaže bogatim fondom sa vise od 100.000 knjiga, raznovrsnim fondom periodike i velikim brojem neknjižne građe.

Bibliotečki fond je digitalno evidentiran, a od 2008. godine biblioteka je i u jedinstvenom digitalnom bibliotečkom sistemu COBISS.SR.

Biblioteka ima Pozajmno odeljenje za odrasle, Naučno odeljenje i Čitaonicu sa internetom, Zavičajno odeljenje i knjigoveznicu, kao I Dečje odeljenje biblioteke.U biblioteci su smeštene poklon-zbirke knjiga i rukopisa: dr Životija Đorđevića, dr Radoša Smiljkovića, akademika Dobrice Ćosića, prof. Janka Svenšeka, Boška Nikolića i Milorada-Miće Martenovića, kao i nekoliko hiljada knjiga iz rezervnih fondova biblioteke.

U sastavu biblioteke „Jefimija“ je i Područno odeljenje u Velikoj Drenovi, sa fondom od oko 20.000 knjiga i poklon-zbirkama: akademika Dobrice Ćosića, patrijarha Germana i akademika Dragomira Ćosića.

Biblioteka je, između ostalog, i organizator ili suorganizator velikog broja književnih i kulturno-prosvetnih programa među kojima su književna manifestacija „Savremena srpska proza“, dečja manifestacija „Čitalačka značka“ i kulturno-duhovna manifestacija „Jefimijini dani“.

Biblioteka ima i izdavačku delatnost zahvaljujući kojojoj je, osim zbornika „Savremena proza“, objavila vise od 90 knjiga iz raznih oblasti, a od posebnog su značaja monografije naselja i istorijske hronike iz bogate prošlost i kulturnog i duhovnog nasleđa trsteničkog kraja. (kraj) dep/dj

Share: