Filharmonija za Oskara

15:54 16. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Beogradska filharmonija nastupa sa mladom zvezdom na violončelu Santjagom Kanjon Valensijom pod dirigentskom palicom Lija Kuokmana, 19. aprila u 20 časova na Kolarcu.

Filharmonijski orkestar izvodi repertoar u znaku muzičkih Oskarovaca - Bernštajna, Vilijamsa i Korngolda.

Ova tri američka kompozitora, dokazala su se u filmskom žanru, podjednako kao u klasici, dok je Džon Vilijams jedan od najistaknutijih kompozitora filmske muzike u njenoj istoriji.

Autor je preko stotinu filmskih partitura, od kojih je pet nagrađeno Oskarom. Beogradska filharmonija će zajedno sa kolumbijskim violončelistom Santjagom Kanjon Valensijom, predstaviti klasični opus ovog kompozitora uz jedini koncert namenjen ovom instrumentu u kome violončelo ima ulogu heroja. Valensija je nosilac titule Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije 2022, koga kritika hvali kao jednog od najperspektivnijih mladih violončelista (Forbs Kolumbija).

Multitalentovni muzičar, aktivan je kao solista, kompozitor, slikar i fotograf, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

Oskarovski program započinje sa Bernštajnovom partiturom za film Na dokovima Njujorka sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi koji je nagrađen sa čak osam Oskara, a zaokružuje Simfonija in Fis Eriha Volfganga Korngolda koji je takođe nagrađen Oskarom za muziku iz filma Avanture Robina Huda. (kraj) dep/dj

Share: