Opasne veze u BDP

11:33 27. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Beogradsko dramsko pozorište, nakon 12 ovogodišnjih premijera, najavilo je u 2024. godini 11 novih predstava objedinjenih sloganom “Opasne veze”, u koprodukciji s partnerima iz Novog Pazara, Zagreba, Maribora, Tivta, Novog Sada i Atine, javlja SEEcult.org

Prva premijera biće 10. februara – “Ljudi bez grobova”, prema romanu Enesa Halilovića, u režiji Stevana Bodrože, u koprodukciji s Regionalnim pozorištem iz Novog Pazara, gde je ta drama prvi put izvedena 13. novembra.

Na Dan BDP-a, 20. februara, biće premijerno izvedena duodrama “Gidionov čvor” Džoane Adams, koja otvara važna pitanja školstva i cenzure u školama, a posredno može da se odnosi na tragediju u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. U režiji Jane Maričić, u predstavi igraju Mirjana Karanović i Jana Milosavljević.

Za 2. mart u planu je premijera predstave “Pozicija deteta”, za koju je tekst napisala i režira ga Ana Đorđević, prema motivima filma Razmana Raduleskua i Kalina Petera Necera. Glavnu ulogu igra Paulina Manov.

Koprodukcija BDP-a, Zagrebačkog kazališta mladih i festivala “Borštnikova srečanja” u Mariboru, u okviru projekta “Shadow Pandemic”, podržanog od Kreativne Evrope, predstaviće 6. aprila pobednički tekst Tijane Grumić “Svet zaslužuje kraj sveta” u režiji Selme Spahić iz Sarajeva.

Kokan Mladenović režira tekst Dimitrija Kokanova “Čovek slon”, prema  motivima istoimene knjige ser Frederika Trevesa, poznate po filmu Dejvida Linča. Ova koprodukcija sa Centrom za kulturu Tivat, biće premijerno izvedena u Beogradu 25. maja.

Još jedna knjiga koju je proslavio film – “Kramer protiv Kramera” Ejvorija Kormana povod je za predstavu BDP-a koja se sprema za 8. jun na maloj sceni, u saradnji sa “F Word” produkcijom iz Novog Sada, a teme su razvod, rodne uloge, roditeljstvo, izazovi koje savremena civilizacija stavlja pred tradicionalni model braka.  

Jesenji deo sezone otvara “Šarlota Kasteli”, prema motivima drame “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u adaptaciji i režiji Branislava Mićunovića. Premijera je najavljena za 28. septembar. Baronica Kasteli biće Isidora Simijonović, koja se nada da će “težište biti na dubljem razumevanju tog lika, van stereotipa o Šarloti kao o bludnici i veštici koju treba ubiti”.

Za 5. oktobar najavljena je premijera predstave koju će režirati Nikola Ljuca, a detalji će biti saopšteni u junu.

Sledi koprodukcija sa Nacionalnim teatrom iz Atine “Čarli Čaplin – Svetla velegrada” u režiji Nikite Milivojevića, koji je za naslovnog junaka odabrao grčkog glumca Prokopisa Agatokleusa, dok ostale uloge igraju članovi BDP-a.

Tokom avgusta na sceni BDP “Milenijum tim arena” premijeru će imati drama mlade autorke Sofije Dimitrijević “Rake”, u režiji Dajane Josipović (17. avgusta) i “Kavez za ptice” Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića (24. avgusta). U obe predstave igra veliki broj mladih glumaca.

Na istoj sceni prethodno će, u julu, biti pokrenut filmski program, na ideju reditelja Nikole Ljuce, koji je najavio besplatne projekcije filmova iz Srbije i regiona, uz razgovore s publikom. (kraj) dep/mk

Share: